Overbrugd

Overbrugd

dinsdag 21 juli 2015


Erfurt (3)
 
Het lieflijke Erfurt van Luther

Erfurt, hoofdstad van de deelstaat Thüringen, in 742 gesticht door Bonifatius. Erfurt, één van de machtigste steden in Duitsland tijdens de Middeleeuwen; dank zij de gunstige ligging, dank zij ook de handel van ‘Waid’, een plant waar blauwe verfstof uit werd gewonnen.

Erfurt, trots op de in 1392 gestichte universiteit, die op haar beurt nauw verbonden was met reformator èn hoogleraar Maarten Luther. Erfurt, geschonden èn ongeschonden na de Tweede Wereldoorlog. Erfurt plaats van het grote drama in 2002 toen een ex-leerling van het Gutenberg-gymnasium 16 mensen de dood injoeg en daarna zichzelf doodde. Genoeg redenen om Erfurt te gaan verkennen.


Regen dreigt, de temperatuur is onaangenaam. Erfurt maakt zich op voor een nieuwe dag. Op de Domplatz richt een bloemenman zijn kraam in, de buurman sleept met manden broodjes en dozen Bratwurst. We beloven onszelf aan het eind van de wandeling zo’n typisch Duitse lekkernij. Vakwerkhuizen aan de ene kant van het plein, aan de andere kant hoog en majestueus de Mariëndom met op enkele meters afstand de St. Severikirche. Was Dresden pompeus met open stukken, hier zijn de gebouwen lieflijker en staan dichter op elkaar.

We wandelen naar de Fischmarkt en alleen al op dit plein kan de toerist het oog laten ronddwalen zonder verzadiging. Daar is het Haus zum Roten Ochsen (1562) één van de oudste huizen van Erfurt. Een bijzondere renaissancegevel waarop in kleine panelen de dagen van de week en de muzen uit de Griekse mythologie zijn afgebeeld. 
 

Als ik me een halve slag draai sta ik oog in oog met Haus zu breiten Herd. Iets minder oud (1584), maar eigenlijk nog mooier. Bijzonder zijn de afbeeldingen van onze zintuigen. Ooit was het een onderkomen van waidhandelaren, nu is er op de begane grond een stijlvol restaurant. Bij opnieuw een halve draai sta ik oog in oog met het neogotische stadhuis. Opnieuw verbazing over weer andere schoonheid. Toeristen fotograferen vooral details.

We duiken een Konditorei in voor Kaffee und Torte, verbazen ons over de vitrines vol kunstig gebak. Groeit de oudere Erfurter hierin gemakkelijk mee of is altijd die ondertoon van armoede aanwezig? Het regent zachtjes, de wandeling wordt voortgezet onder de paraplu. Op uitnodiging van de gids mag ik onder zijn plu, goed voor een prangende vraag. ‘De school van dat vreselijke gebeuren, is die ver van hier?’ Hij zwijgt, zijn ogen vullen zich met tranen, de stem klinkt schor. ‘Ja dat is een eind van hier.’ Hij zucht diep: ‘Ze hebben er niets, dan ook niets van geleerd, ze dragen nog steeds wapens.’ Saamhorigheid in gedeelde zorg om onze jongeren. We wandelen langs de Kaufmannskirche, de oudste kerk van Erfurt. Hier trouwden de ouders van Johann Sebastian Bach. Luther heeft dikwijls in deze kerk gepreekt en daarom mag hij op sokkel voor de kerk staan. ‘Ik zal niet sterven maar leven en de werken des Heeren vertellen’, boodschapt hij ieder die wil horen. We passeren het Ursulinenklooster en laten ons meevoeren door winkelend publiek in de Anger, de beroemdste winkelstraat van Erfurt. Gevels, verschillend van stijl en versiering, maar in schoonheid lijken ze elkaar de loef af te willen steken. De gids houdt stil bij een klaterende fontein met badende nymfen. ‘Hoeveel kerken en kloosters telt Erfurt op dit moment?’ We raden, hij lacht en schudt langzaam het hoofd. ‘Het zijn er 82; ze worden helaas steeds leger.’ Herkenning. Een tram rijdt voorbij, de rails liggen akelig dicht bij het trottoir. Genadeloos roffelt de regen er op los, we rennen richting Domplatz. Weer zie ik de TV beelden voorbij trekken. De herdenkingdienst voor de slachtoffers van een zinloze daad op deze plek, doodskisten in lange rij op de trappen van de kathedraal, bloemenzee, stilte. Miezerige regen toen, stortregen nu.  

 
We nemen de 70 treden in hoog tempo, groeten eerbiedig de wijze maagden, herkennen onszelf in de dwaze maagden en stormen nat en verpieterd de kerk binnen. Bijkomen, droogpoetsen. Bezoekers lopen rond in de prachtige ruime en lichte kerk. Het orgel speelt zacht. Hier werd Luther in 1507 tot priester gewijd. Fraai is de levensgrote bronzen ‘Wolfram’-kandelaar in de vorm van een man, die in zijn handen het licht draagt. Maar Christus in een doodskist is smakeloos. Sereen is de rust in de Severikirche; ontvankelijkheid toelaten, één worden met de stilte. Dank je wel Sint- Severus.
Aan de voet van de Domberg wacht ons de Bratwurst…