Overbrugd

Overbrugd

donderdag 15 februari 2018


Positief nieuws en negatief nieuws

De week begon wonderlijk met twee soorten nieuws. Van het ene bericht werd ik blij, het andere bericht was diep treurig.
Om met het laatste nieuws te beginnen: onze minister van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over een ontmoeting met president Poetin in 2006. Hij vertelde het verhaal in geuren en kleuren tien jaar later in 2016. Journalisten van de Volkskrant kwamen er achter, de volgende dag was Halbe Zijlstra verdwenen van het politiek toneel. Als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. In dit geval duurde het rijkelijk lang.

 
En nu het positieve bericht: Hermien, die slimme koe uit het Sallandse Lettele, is terecht!!
Begin december werd een koppel koeien afgevoerd naar het slachthuis, maar twee koeien ontsnapten. De ene koe, een zus van koe Hermien, werd snel gevangen. Het slachthuis kon nog even wachten.
 

 
Maar Hermien ging zwerven door de bossen rond Lettele. Ze werd journaalnieuws. Boeren en burgers zochten mee, soms zagen ze een glimp van de rode koe, maar dan weer was ze spoorloos. Overdag doolde ze door de bossen, ’s nachts wist de hooi te vinden bij een boerderij. Diervriendelijk Nederland kwam in actie: Hermien en haar zus moesten worden gered van het slachthuis en verdienden door hun slimme dapperheid een plek in het koeienrusthuis Stichting De Leemweg in Friesland. Beurzen werden getrokken en binnen een paar dagen stond de teller op 48.000 Euro.


Maar Hermien bleef spoorloos. Wanneer het donker was wist ze de weg naar het hooi te vinden van een boerderij in de buurt.
 
 

Twee maanden was ze iedereen te slim af tot afgelopen zondagavond. Een deskundige uit Artis werd in de arm genomen en zou, als Hermien kwam snoepen van het hooi, haar een verdovingsschot geven. Maar ze hadden buiten de schranderheid van Hermien gerekend: ze kwam niet opdagen. Toen zijn ze gaan zoeken en vonden haar. Het schot was raak en Hermien werd gevangen en afgevoerd naar Friesland.

 
 
Het journaal vertoonde meerdere keren beelden van Hermien. Ze was nog schuw en zenuwachtig, maar bij haar soortgenoten kwam ze bij. Beelden laten een etende koe zien. Hermien heeft niet alleen zichzelf maar ook haar zus gered…