Overbrugd

Overbrugd

maandag 19 augustus 2024

Vanmorgen moest ik opeens aan broeder Jan denken. Hij was benedictijn in de Sint Paulusabdij in Oosterhout. Ik schrijf  'was', want broeder Jan leeft niet meer. Hij werd 85 jaar en toen was het voor hem goed. Want de monniken zeggen als er iemand overleden is: 'Hij heeft het gehaald', en steken dan heel tevreden een sigaartje op en nippen aan hun borreltje. Want zo is dat met een uitvaart, dan wordt er na de plechtigheid op het kloosterkerkhof uitgebreid koffie gedronken en daarna een sigaar opgestoken en een borrel geschonken. Wij als vrienden van de abdij mochten meedoen. Er zijn geen uitvaarten meer, want  de broeders van de Sint Paulus hebben het allemaal gehaald  Broeder Jan was een groot kunstenaar. Hier in huis staat een monnik, door hem geboetseerd. Vaak kijk ik er naar in verbazing vanwege het fijn besneden gelaat. Een monnik heeft nu eenmaal geen gezicht, maar een gelaat. Vlak daarbij staat een kunstig bewerkt 'vaasje' waarin een waxinelichtje geplaatst kan worden. Het atelier van broeder Jan stond vol aardige beelden, groot en klein door elkaar. Hij schilderde ook en grote verrassing: hij bedacht kunstige kleurige poppen en kleedde ze in bijzondere gewaden. Het was zijn wereld en hierin kon hij zich, nadat hij mee had gewerkt in de abdij, ontspannen. En dat was nodig, want hij leed aan migraine. 

Toen ik eens bij hem zat en we langzamerhand de diepte wat indoken om levensvragen wat helder te krijgen, zei hij: 'Je hebt nu eenmaal niet alles in eigen hand!' En dat is wijs, want veel dingen zou je anders willen, omdat ze gewoon niet kloppen. Maar als een ander dat gevoel daarover niet heeft, begin je niets. Mensen kunnen elkaar onwetend veel pijn doen. En als ik twijfel bij iets, stel ik mezelf de vraag: 'Hoe zou jij dat vinden als jij die ander was?' Meestal wordt het dan wel helder.

Beste broeder Jan, waar je dan nu ook bent, bid voor onze keiharde wereld, want het is nauwelijks te geloven wat er allemaal gebeurt. Ruzies tussen mensen, ruzies tussen politiek leiders, ruzie tussen... Ach vul zelf maar in: mensen in hun kleinheid en egoïstisch denken...

 


Bloemen voor broeder Jan, vanwege zijn wijsheid. 

Bloemen voor ieder die een medemens blij maakt...

 

***************************************************************************************

Goudgele velden 

 

Een boer werkt zich geduldig krom.
Je vraagt je dan ook af waarom
zijn woning vaak het aanzien heeft
dat men daar zonder zorgen leeft.

Achter de witte muur, die blaakt
van zonlicht, wordt muziek gemaakt.
Is dat Gregoriaans, misschien?
Ik kan het niet zo heel goed zien.

Willem Wilmink
Uit: Verzameld werk